6 Mayıs 2012 Pazar

KIRMA TAVUK KEBABI


Kırma Tavuk Kebabı Yahnisi

5 kişilik

Malzemesi:

-1 adet tavuk (temizlenip

tütsülenmiş)
 1 kg'lik
-300 gr. soğan (ince kıyılmış)
 (3 orta boy)
-tuz
-100 gr. tereyağı (6
5 çorba kş)
-1 çay kş. kırmızı pulbiber
-1 bag maydanoz (ince kıyılmış)
-taze çekilmiş
 karabiber.

Yapılışı:

1.Temizlenmiş tavuğu iki but
 iki kanat ve ikiye bölünmüş göğüs olmak üzere altı parçaya bölün. Parçaları bol su ile süzdürün ince kıyılmış soğanların 1/4'ünü bir tülbente koyup suyunu süzün. Tavukları tuz ve soğan suyu ile ovup 1 saat bekletin.

2.İzgaranızı (ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Tavukları içlerine yerleştirip
 her iki taraftan da kızarıncaya kadar ızgara edin.

3- Bir kap tereyağını kırmızıbiber iie birlikte kızdırın. Kızaran tencereye yerleşirin. Üzerlerine kalan soğanları katıp
 kızdırdığınız gezdirin ince kıyılmış maydanozu tuzu ve biberi serpin üzerini 2-3 parmak aşacak kadar kaynar su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp Tencereyi orta ateşe oturtup 1 saat pişirin.

4. Pişen yahniyi ateşten alıp
 tuzunu kontrol edin bir kayıka aktarıp sıcak olarak servis yapın.

 NOT:
(18. Yüzyıla ait bir Yemek Risalesinden...) 

Önce
 tavuk temizlenir. Temizlendikten sonra 24 saat bekletilir. Her tavuk ortasından yarılır. Bütün kemikleri çıkarılır. Keskin bir bıçakla, kıyma doğrar gibi yapılıp, birbirinden ayırmadan kesilir. Yeteri kadar tuz, tarçın, biber ve bir fincansoğan suyu koyup, bir saat kadar bekletilir. Sonra düzgünce şişe geçirilip, önce gayet hafif ateşte devamlı çevrilip, tavuk tüyü ile pişinceye kadar taze tereyağı sürülür. 


Not: Bu meşhur kebap sarayda sadece padişah için pişirilirdi. Her aşçı bu kebabı yapamaz. Yapmasını bilen bir iki aşçı vardır.AFİYET OLSUN.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder